Årsmøde 2023
Læs alt om årsmøde 2023, som er afholdt 9. og 10. november 2023.
Se alle højdepunkterne i tekst og billeder her på siden.
- Forside
- Arrangementer og kurser
- Årsmøde 2023
Tak for jeres store opbakning til Årsmøde 2023
I år slog vi rekord med hele 2100 deltagere og 108 stande i vores store udstilling. Her på siden finder du fotos og højdepunkter fra årsmødet.
Vi vil så gerne høre din mening om årsmødet!
Deltog du i Årsmøde 2023? Husk at give os ris og ros via vores app SKLmøde2023. Du kan hente appen i App Store eller Google Play.
Alle fotos: Lars Horn/Baghuset
Ses vi næste år? Hold øje på denne side , hvor vi i løbet af foråret melder nærmere ud om tilmelding med mere for Årsmøde 2024.
Schooldays, A Bridge over Troubled Water og You’ve Got a friend. Marie Carmen Koppel og Benjamin Koppel Quartet rundede på smukkeste vis #SKLmøde2023 af med skønne toner – og rammede dermed vores fællesskabstema ind. Tak for denne gang, hvor vi er rykket sammen i og omkring folkeskolen, til alle skoleledere, udstillere, oplægsholdere og øvrige gæster. Vi ses til Årsmøde 2024 i Odense den 31. oktober til 1. november 2024.
Årsmødets sidste oplæg blev holdt at Hans Christian Nielsen, leder af Roskilde Festival Højskole. Han fremhævede ledelse af fællesskaber som en af de vigtigste opgaver som skoleleder. Forudsætningen for et stærkt fællesskab er, at skolen bliver et trygt rum for eleverne, hvor de kan udfolde sig inden for klare rammer. Han anbefalede at bruge tid på at arbejde intensivt med kulturen og sætte spilleregler for fællesskabet. Endeligt berørte han et af nøgleordene for årsmødet – tillid. At arbejde med sit personlige lederskab for at skabe et tillidsfuldt bånd med ansatte og elever.
"Hellere komme en dag for sent med en god beslutning, end en dag for tidligt med en dårlig." Det var en af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfayes pointer i samtale med filosof Vincent Hendricks. Ministeren talte også om det vigtige i at vække nysgerrighed – både som minister, skoleleder og underviser. "At vi får vækket nysgerrighed på naturen, videnskaben, historien... og på hinanden."
Med tillid og fællesskab kommer folkeskolen længst. Skolen skal ikke være et nulsumsspil, hvor enhver er sig selv nærmest. Uanset om vi er skoleledere, lærere, elever eller forældre, må vi turde at have tillid til hinanden - at stå sammen og spille hinanden gode frem for at være egennyttige. Det var kernebudskabet, da filosof Vincent Hendricks talte på årsmødet. Men det tillidsfulde fællesskab kommer med en pris, slog han fast. Når vi viser tillid, risikerer vi noget – vi blotter os og bliver sårbare, men vi kan også opnå meget mere sammen. Vincent Hendricks er aktuel med bogen 'Nok om mig - Hvad med dig, hvad synes du om mig?'.
"Folkeskolen er folkets skole og en skole, der skaber folket." Børne- og undervisningsministeren Mattias Tesfaye slog i sin tale fast, hvor vigtig folkeskolen er. Han talte om de tendenser i samfundet, der splitter os og ønsker et fokus på det, der samler os. "Vi skal huske folkeskolens helt centrale rolle i samfundet med at bygge bro."
"Folkeskolen er enestående, men folkeskolen er et sted i dag, hvor den har brug for nogle gode partnere." Sådan lød det fra tidligere statsminister og initiativer til headspace, Poul Nyrup Rasmussen, da han var på scenen som sidste mand på Årsmøde 2023's første dag. Et af hans budskaber var, at alle har brug for at møde et andet mennesker, der mener, man er god nok. Hvis vi skal samle alle de unge op, der ikke trives i dag, er der brug for civilsamfundet. Derfor skal civilsamfundet og folkeskolen indgå en alliance, sagde Poul Nyrup Rasmussen: "Velfærdssamfundet bliver aldrig så fintmasket, at det kan samle alle skæbner op."
"Vi skal stå sammen… og huske vores egne fællesskaber som skoleledere." Det sagde næstformand Dorte Andreas i sin tale til de 2100 fremmødte skoleledere og gæster, som rykkede sammen i og omkring fremtidens fællesskaber. ”Som skoleledere har vi brug for stærke fællesskaber. Vi mærker tydeligt fællesskabet i dag, hvor vi er samlet med kollegaer fra hele landet. Det skal vi værne om i en tid, hvor vi har travlt med at løse de mange opgaver, vi har på vores egne skoler, og hvor fællesskabet er udfordret. Vi skal også stå sammen, når folkeskolen nu igen står over for store forandringer. Forandringer som vi skal lede. Her er netop netværk og fællesskab vigtigt.”
"Mening. Mening. Mening." Julie Kølskov, formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation, pegede tydeligt på mening som en nøgle til at gøre op med mistrivslen. At forklare eleverne hvorfor de lærer det, de gør, og hvad de kan bruge det til fremover. Julie Kølskov talte også om, at hun glæder sig over, at folkeskoleudspillet indebærer flere praktiske fag. Så flere elever, der er andet end bogligt stærke, føler sig tilpas i folkeskolen. Hun høstede flere store bifald fra salen.
"Lige nu tegner vi et billede af, at det hele går ad helvede til. Det gør det ikke. Vi skal finde ud af, hvor det går galt, og hvorfor det gør det. Og vi skal finde ud af, hvor det lykkes og hvorfor. Vi skal angribe mistrivslen på en mere nuanceret måde, bryde det ned og forstå det rigtigt", sagde formand for Trivelskommissionen, Rasmus Meyer, der samtidigt påpegede, at vi som samfund har løst andre og større og kriser: "Vi skal insistere på, at vi også kan løse trivselskrisen sammen."
"Vi har et samfund, hvor uddannelseselevatoren kører op. Vores børn skal have længere uddannelser, end vi selv har. Meget få forældre ønsker, at deres børn får en kort uddannelse. Det skal vi have vendt, men det er en meget svær udvikling at vende", sagde Stina Vrang Elias, direktør for Tænketanken DEA. Hun mente, at der er brug for at gentænke vores uddannelsessystem. "Vi har et system, hvor vi uddanner os som unge, vi har brug for et system, hvor man gennem livet skal kunne bygge om og bygge på."
"Vi må sparke os til noget ledelsesrum." Det fastslog Claus Hjortdal i debatten. Formanden talte om vigtigheden af, at politikerne skærer ned på mål og prøver for at skabe mere rum og frihed til ledelse . Det nytter ikke noget at blive ved at føje til uden at fjerne og rydde op. Claus Hjortdal påpegede også, at vi har brug for en mindre akademiseret folkeskole, der kan rumme mange af de børn, som nu kommer i specialtilbud.
Verden forandrer sig. Det må skolerne også! Valerie Hannon, britisk foredragsholder og innovationsekspert, opfordrede i sin tale skolerne til at gentænke skolens formål. ”Skolerne skal styrke eleverne til at trives, udvikles og leve gode liv i den nye virkelighed med klimakrise, pandemier og et ændret arbejdsmarked. Er danske skoler designet til at hjælpe eleverne til at trives? Og hvis ikke, hvad holder jer tilbage?” Valerie Hannon har skrevet bøgerne THRIVE og FutureSchool.
”Jeg ser frem mod en skole, der i højere grad passer til eleven, end eleven, der pinedød, SKAL passe ind i timetal, fag, test, eksamen uanset baggrund og forudsætninger.” I en fyldt sal bød formand Claus Hjortdal velkommen til Årsmøde 2023. Der var mange ting han gerne ville tale om, og kom ind på både regeringens folkeskoleudspil, samarbejdet i sammen om skolen og skolernes økonomi.
Læs ministerens tale
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye holdt tale til landets skolelederne på vores årsmøde.
Giv din feedback
I vores app SKLmøde2023 kan du give ris og ros. Sådan kan du hjælpe os til at forbedre næste årsmøde. Du finder appen i App Store eller Google Play.
TEMA
Vi rykker sammen -fremtidens fællesskaber
Folkeskolen er fællesskabets skole – et vigtigt fællesskab, vi skal værne om. I en tid med stigende mistrivsel blandt børn og unge er der brug for, at alle parter omkring skolen rykker tættere sammen og løfter i flok. Det satte vi med Årsmøde 2023 fokus på med temaet Vi rykker sammen – fremtidens fællesskaber
"Fra forskningen ved vi, at fællesskabet er forudsætningen for elevernes trivsel og læring. Alle har brug for at høre til. En styrkelse af fællesskabet kalder på flere ressourcer og de rette rammer. Samtidig må alle omkring skolen være fælles om at skabe den forandring, som er nødvendig. Skolen kan ikke løse udfordringen med mistrivsel alene. Det glæder vi os til at sætte fokus på"
Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen
PROGRAM
DEM MØDTE DU:
- Claus Hjortdal, formand Skolelederforeningen
- Steen Wrist, borgmester i Fredericia
- Levende Musik i Skolen
- Valerie Hannon, britisk foredragsholder og innovationsekspert
- Dorte Andreas, næstformand Skolelederforeningen
- Rasmus Edelberg, formand Skole og Forældre
- Stina Vrang Elias, direktør Tænketanken DEA
- Laura Klakk, Håndværkerkooperativet Log Ladies
- Julie Kølskov Madsen, formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation
- Rasmus Meyer, formand for Trivselskommissionen
- Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg
- Laura Drachmann Poulsen, formand for Danske Skoleelever
- Lars Søgaard Jensen, BUPL
- Clement Kjersgaard, tv-vært, skribent og foredragsholder, ordstyrer i den politiske debat
- Mette Thingstrup, erhvervspsykolog
- Poul Nyrup Rasmussen, protektor og stifter af Det Sociale Netværk/headspace Danmark
- Mattias Tesfaye, Børne- og Undervisningsminister
- Vincent F. Hendricks, filosofiprofessor og foredragsholder
- Hans Christian Nielsen, forstander Roskilde Festival Højskole
- Benjamin Koppel og Marie Carmen Koppel, musikere
Se også højdepunkter fra Årsmøde 2022
I 2022 var temaet for årsmødet Friheden flyver – grib den.
Se billeder, program og flere minder fra Årsmøde 2022
Kontakt
For udstillere
Kontakt venligst KongresKompagniet på telefon 8629 6960 eller via mail SK2023udstiller@kongreskompagniet.dk
Til pressen
Ønsker I oplysninger om årsmødet eller at deltage, kan I få nærmere oplysninger hos kommunikationskonsulent Malene Lieberknecht på mail: mali@skolelederne.org eller telefon 2221 9892
Praktiske spørgsmål
For praktiske spørgsmål om årsmødet – såsom tilmelding, forplejning, overnatning – kontakt KongresKompagniet på tlf. 8629 6960
Andre spørgsmål
For øvrige henvendelser om årsmødet: Tag direkte kontakt til en af medarbejderne her eller få fat i sekretariatet på tlf. 7025 1008 og mail skolelederne@skolelederne.org