Mød Skolelederforeningens nye næstformand - Leder med forkærlighed for fællesskabet

Som næstformand i Skolelederforeningen vil Kristian Dissing arbejde for at styrke skoleledelsernes vilkår og sikre, at fællesskabet trives i hele skolevæsenet. Passionen for fællesskabet blev skabt i opvæksten i Thy og har fulgt ham lige siden.

2. december 2024

Tekst: Marie Begtrup. Foto Lars Horn/Baghuset og Caroline Jessen

Ét ord går rigtigt meget igen, når man taler med Kristian Dissing. Det er fællesskaber.

Med en barndom præget af foreningslivets fællesskab og en karriere, der både omfatter efterskoler, friskoler og folkeskolen, har han fået en passion for fællesskabet, som han tager med ind i rollen som næstformand. Fællesskabet blandt skoleledere og i foreningen sætter han stor pris på, og han er ikke bange for at udfordre systemet omkring det, når han ser uretfærdigheder.

Det tænder min indignation, når politikerne lover gode ting på folkeskolens vegne, uden at finansieringen følger med. Vi skoleledere er gode til at finde løsninger og få ting til at lykkes derude. Men det duer ikke at love noget uden dækning – og så ovenikøbet lade andre stå for udførelsen”.

Sådan siger Kristian Dissing, der ser frem til at arbejde for folkeskolens og skoleledelsernes interesser og tage livtag med de udfordringer, der ligger i vejen.

Nødvendigt selv at skabe

Kristian Dissing er nordjyde. Vokset op i Thisted, hvor hans far drev et mellemstort engrosfirma, som solgte fødevarer til restauranter og hoteller. Fra han kunne, hjalp han til med at male kaffe og putte det i poser, men det er især det stærke foreningsliv i Thy, der har sat sig i ham.

”Når man kommer fra et sted, der ligger så langt væk, så ved man, at hvis der skulle ske noget, var man nødt til selv at skabe det”, fortæller Kristian Dissing.

”Vi var ikke vant til, at man talte om “Tordenskjolds soldater” – her var alle engagerede og klar til at tage ansvar. Det fællesskab gjorde et stort indtryk på mig og har fulgt mig lige siden”.

En særlig oplevelse

Selv var han i sin opvækst engageret i FDF og musiklivet. Han sang i Thisted Kirkes drenge- og mandskor og husker, hvordan koret trods den afsides beliggenhed med ambition og dedikation kunne måle sig med selv de bedste kor. I gymnasietiden opførte de Mozarts Requiem.

De øvede et helt år for at give én koncert, og for at stemmerne kunne holde til det, gik de med halstørklæder hele efteråret og drak te med honning.

”Jeg tror ikke, at mange drømmer om at blive te-drikkende kirkesanger, når de lige er startet i gymnasiet, men det blev et fællesskab og en oplevelse, som jeg aldrig vil glemme”, mindes Kristian Dissing.

Musikværket har mejslet sig fast i ham, og den dag i dag sætter han Requiem på, når han har brug for ro eller en pause i en hektisk hverdag.

Dorte Andreas, ny formand i foreningen, overrakte på Årsmøde 2024 næstformandsstafetten til Kristian Dissing. Foto: Lars Horn / Baghuset

Skolen er blevet et omdrejningspunkt

At Kristian Dissing senere skulle gå skolevejen, lå ikke i kortene. Det er nærmere et udtryk for en blanding af tilfældigheder og modet til at gribe de chancer, der kommer.

Som ung og uden en læreruddannelse opstod muligheden for at undervise på en efterskole, hvor han skulle føre en 9. klasse til eksamen i dansk. Forstanderen troede på, at han kunne, og han slog til uden at betvivle egne evner. Han var selv optaget af klassiske forfattere som Sten Stensen Blicher og husker især, hvordan han ihærdigt forsøgte at vække elevernes interesse for litteratur.

Interaktionen med de unge mennesker var helt fantastisk, fortæller Kristian Dissing, der blev så glad for lærergerningen, at han begyndte på lærerseminariet.

I dag er skoleverdenen blevet et omdrejningspunkt i hjemmet i Silkeborg, han deler med sin kone Benedikte Bang Jakobsen. Hun har også lærerbaggrund og var den drivende kraft, da de som relativt nyuddannede først blev lærere sammen på en efterskole og siden forstanderpar på en anden efterskole.

”Det er et fantastisk fællesskab, der opstår i sådan et efterskolemiljø. Det minder meget om foreningslivet”, fortæller Kristian Dissing.

Et kulturchok

Efter godt tre år som leder på en friskole blev Kristian Dissing leder i folkeskolen, og det har han ikke fortrudt. Det var under reformen, hvor mange børn søgte over på de frie skoler, og han var meget nysgerrig efter at finde ud af, hvad det var, der skete i folkeskolen. Han lægger ikke skjul på, at mødet blev et kulturchok. Altså et af de gode, pointerer han:

Jeg mødte nogle megaseje lærere, og jeg mærkede et meget stærkt fællesskab mellem skolerne og forvaltningen. Den styrke, der er i at stå sammen, oplevede jeg for fuld udblæsning i folkeskolen. Det rimede på alt det, som jeg kendte fra min opvækst. Det at vi er nødt til at skabe tingene sammen, og alle har en rolle, og alle har en betydning”.

Kristian Dissing kommer til Skolelederforeningen fra en stilling som skoleleder på Vestre Skole i Silkeborg. Foto: Caroline Jessen

Ydmyghed i lederskabet

Som leder kan Kristian Dissing godt nikke genkendende til at have en handlekraftig tilgang, men det lægger ham meget på sinde ikke at træffe egenrådige beslutninger. Han gør derimod meget ud af at lytte til dem, der er omkring ham.

”Jeg venter med at handle, til jeg har et oplyst grundlag. Min erfaring er, at der altid er en håndfuld kolleger, der ved noget om emnet og ofte mere end mig. Dem lytter jeg til, før jeg træffer en beslutning”, siger Kristian Dissing.

Samme tilgang har han tænkt sig at have i rollen som næstformand. Det kan virke som en stor omvæltning at bytte en daglig gang på Vestre Skole i Silkeborg, ledelsesteamet, lærerkollegiet og alle eleverne ud med Skolelederforeningens mindre sekretariat i København tæt på magtens centrum på Christiansborg og som repræsentant for skoleledelserne i folkeskolen. Men han glæder sig.

Jeg glæder mig til at komme rundt i alle egne af landet og snakke med vores medlemmer. Jeg er god til at lytte til, hvad det er, de er optaget af, og jeg ser frem til at være med til at prøve at bringe det videre, som betyder noget for dem”.

Kristian Dissing er dog godt klar over, at noget vil blive anderledes:

”Jeg kommer fra et sted, hvor vi selv smører en madpakke, og jeg ved, at der nok vil være nogle flere pindemadder i det her. Jeg er ikke af natur til de store armbevægelser, men jeg erkender, at man nok hellere må trække i jakkesættet, hvis man vil tale med dem i jakkesæt, og det skal jeg lige finde ud af at balancere”, siger Kristian Dissing.

Han stopper mig, for han er ikke meget for at tale om det, der bliver anderledes ved sceneskiftet. Han har fokus på, at det fortsat er det samme, der driver ham:

”Det handler om at tage initiativ og tage ansvar, hvis man gerne vil bevæge noget. Og så har jeg altid søgt derhen, hvor jeg kan få indflydelse”.

CV - Kristian Dissing 

Stillinger:
Næstformand for Skolelederforeningen
2024-
Skoleleder Vestre Skole
2020-2024
Skoleleder Gødvad Skole
2016-2020
Skoleleder Tønning-Træden Friskole
2013-2016
Direktør, DKM
2012-2013
Forstander Vesterbølle Efterskole
2006-2012
Efterskolelærer
2002-2006
Uddannet lærer i Aarhus i 2001

Privat:
Bor i Silkeborg
Gift med Benedikte Bang Jakobsen, teamleder for PPR og logopæder i Silkeborg Kommune
Far til Mads-Emil, Anne-Maj og Jens-Gustav