Gode digitale vaner
Her kan du læse om Skolelederforeningens holdninger til skærme i skolen og finde vores materiale om gode digitale vaner.
- Forside
- Politik og indsatser
- Overblik over politik og indsatser
- Gode digitale vaner
Skærm eller ikke skærm?
Skærm eller ikke skærm? I takt med at den teknologiske udvikling løber stærkt – senest med den banebrydende udvikling inden for kunstig intelligens (AI) – er debatten om børn og unges brug af skærme højaktuel.
Også debatten om hvilken rolle skærme skal spille i skolen er vigtig. Skal der mindre skærm og mere analog undervisning i skolen – og hvordan bruger vi skærmene på den mest hensigtsmæssige måde?
I Skolelederforeningen mener vi, at debatten er interessant både i forhold til skolen og i forhold til børnenes liv uden for skolen.
“Samarbejdet mellem skole og forældre er afgørende, da børn og unge bruger skærme og digitale platforme både i skolen og i hjemmet”, siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.
Han mener, at beslutningen om skærme eller ikke skærme i skolen bør være op til den enkelte skolebestyrelse.
“På mange skoler arbejdes der allerede med udfordringen. Om der skal indføres et forbud mod skærme i skolen må være op til den enkelte skole. Det virker allerbedst, når elever, forældre, lærere, personale, skolebestyrelse og ledelse i samarbejde laver nogle regler på skolerne.”
– Claus Hjortdal, formand Skolelederforeningen
Sunde vaner starter i hjemmet
I Skolelederforeningen har vi udarbejdet videoen ‘Sunde digitale vaner starter i hjemmet’ samt pjecen guide-til-foraeldre-om-gode-digitale-vaner. Materialet kan både benyttes på skolerne og i familierne. Det er udviklet sammen med speciallæge og forfatter Imran Rashid.
Mere viden om digitale vaner
- Sund digital – Imran Rashids webunivers
- Styr på skærm– anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen
- Genvej– overblik over viden om børns digitale vaner af bl.a. Børns Vilkår og Medierådet for børn og unge
- Skærm eller ikke skærm? – rapport om skolers mobilregler af ph.d. Andreas Lieberoth, DPU, Aarhus Universitet
Kontakt os
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte en af medarbejderne her direkte. Endeligt kan du skrive til skolelederne@skolelederne.org eller ringe på tlf. 7025 1008