DEBATINDLÆG AF DORTE ANDREAS, FORMAND SKOLELEDERFORENINGEN
Flere unge skal have adgang til ungdomsuddannelser, hvor de møder andre unge og får mulighed for at udvikle sig i stærke fællesskaber. Uanset hvor i landet de bor.
Det er udgangspunktet for de igangværende forhandlingerne mellem regeringen og partierne på Christiansborg om fremtidens ungdomsuddannelser.
Et udgangspunkt, der både er rigtigt og vigtigt. Det er også et ambitiøst mål, og jeg bifalder på mange måder ønsket om at skabe en ny praksisrettet gymnasial uddannelse, der klæder unge bedre på til både erhvervs- og professionsuddannelser.
Men der er en målgruppe, som også er virkelig vigtig at have fokus på, og som ikke må blive sorteper i forhandlingerne.
Nemlig de unge, der ikke er afklarede efter 9. klasse. De unge, som endnu ikke er klar til at træffe det valg, der i mange tilfælde sætter retning for resten af livet. Der skal være nogen, som griber dem.
I dag er 10. klasse et godt tilbud til netop den gruppe af unge, men undervisningsministeren har tidligere peget på, at finansieringen af den ny ungdomsuddannelse epx skal hentes ved at skære i 10. klasse.
”Og her er jeg alvorligt bekymret for, at der begås en stor fejl. For det er en kortsigtet besparelse, der kan ende med at koste samfundet dyrt. At vælge en ungdomsuddannelse er en stor beslutning‟
— Dorte Andreas, formand i Skolelederforeningen
Nogle unge er afklarede tidligt, men der er en gruppe, der har brug for mere tid, enten for at opnå de nødvendige karakterer eller for at finde deres vej. 10. klasse giver netop den mulighed.
Det har vist sig som en vigtig bro til ungdomsuddannelserne, og mange kommuner har udviklet stærke forløb, der understøtter både faglig og personlig udvikling.
Der er godt nok lagt op til at bevare 10.klasse på efterskoler, som er og bliver en fantastisk del af vores uddannelsestradition.
Men efterskoler er ikke for alle, hverken økonomisk eller personligt, og hvis politikerne fjerner 10. klasse, som vi kender den i dag, hvad er så alternativet?
Jeg bliver rigtigt bekymret, hvis planen er enten at tvinge denne gruppe af unge på FGU eller forvente, at de kan springe direkte til den nye praktisk rettede epx, til stx, hhx eller en erhvervsuddannelse.
Risikoen er, at flere ender udenfor både uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, og så vil samfundet ende med en regning, der bliver rigtig, rigtig dyr.
Jeg ser positivt på epx, men vi må sikre, at alle unge får mulighed for at træffe et kvalificeret valg uden tidspres og manglende alternativer.
Forhandlerne på Christiansborg bør ikke afvikle et tilbud, der hjælper tusindvis af unge uden at være sikre på, at der er et tilbud, som giver dem tid og muligheder til at findes deres vej.
Det er ikke en udgift, det er derimod en investering i vores fælles fremtid.
Debatindlægget er bragt i Skolemonitor 7. februar 2025
Foto: Lars Horn / Baghuset
Seneste nyheder
24. marts 2025
Er pædagogikken blevet for slatten?
20. marts 2025