Op mod 120 udstillere og 2200 deltagere har i år fundet vej til Skoleledernes Årsmøde 2024 i Odense Congress Center. Temaet er ”Rodfæstet i fremtiden”, og mange af de fremmødte er glade for at få mere viden om kunstig intelligens.
Der er et mylder af liv i frokostpausen på årsmødets første dag. Nogle får sig en snak med deres kolleger hen over en streetfood-frokost, mens andre nysgerrigt går rundt mellem standene og taler med udstillere, der falbyder deres varer, eller snupper en karamel, et shot, et stykke kage på vejen. Traditionen tro er udbuddet af stande varieret, og der er nok at blive inspireret af. Fra trivselsfremmende tøjdyr, der er tunge som mursten, vandautomater til lærerværelset og alternative musikinstrumenter til moderne skolemøbler, 3D-printere og klatreudstyr. Og så er der udstillerne med lidt større armbevægelser, der har kørt en reklamebil ind i messehallen, bygget et helt skolekøkken eller sågar en legeplads.
AI bliver glemt i snak om skærmforbrug
Selv om temaet for årsmødet er Rodfæstet i fremtiden er udstillingen ikke domineret af varer eller services, hvor kunstig intelligens er det bærende. Næsten tvært imod. Her er rigtig mange skolemøbler, legepladser og materialer der fremmer trivsel eller læring gennem leg.
Men det gør ikke årsmødets tema mindre relevant for deltagerne.
Trine Hartelius er afdelingsleder på Humlebæk Skole.
Foto: Lars Horn/Baghuset
Trine Hartelius er afdelingsleder på Humlebæk Skole. Hun oplever, at der i dagligdagen bliver talt rigtigt meget om skærmforbrug og brug af mobiltelefoner, men at kunstig intelligens er et andet tema, som bliver glemt i den anden snak.
”Jeg synes bestemt, det er et relevant tema. Og det er egentlig også rart at blive mindet om det i flok og huske, at vi skal tale om det”, siger Trine Hartelius.
Hvor langt er I på jeres skole i forhold til kunstig intelligens?
”Nok ikke så langt, som vi kunne eller burde være. Der er alt muligt andet, der fylder. Og det går jo så stærkt, så jeg tror ikke, vi er nået ordentligt dertil endnu. Jeg tror, lærerne er mere inde i det og i gang med at prøve ting af, end vi måske er som ledelse. Men vi kommer jo også til at tale om det.”
Carsten Løye er skoleleder på Sundskolen i Guldborgsund Kommune.
Foto: Lars Horn/Baghuset.
På listen over ting vi skal have styr på
Carsten Løye er skoleleder på Sundskolen i Guldborgsund Kommune. Han finder emnet for årsmødet meget relevant.
“Samtidig er det noget, jeg ved meget lidt om, så det føles rigtig godt,” siger Carsten Løye fra Sundskolen i Guldborgsund Kommune.
Er du blevet klogere på emnet her?
“Ja, det er jeg, og jeg sidder med en fornemmelse af, at der er mange ting, vi burde vide mere om som ledelse, så det er en god påmindelse,” siger han og fortæller, at skolen ligger lidt i flytterod og er optaget af en masse andre ting.
”Så vores liste over ting, vi burde have styr på, er ved at blive lang, og nu er der kommet et punkt mere til”.
Så det med kunstig intelligens er i virkeligheden ret langt nede på prioriteringslisten?
”Ja. Men det er ikke så langt nede på listen, som det var, da vi kom. Jeg tænker, det er superspændende, og alle de muligheder, der er, har vi slet ikke kradset i endnu. Og AI løber stærkere, end vi gør. Så når der bliver snakket lovgivning, eller der kommer nogle centrale bevægelser, der kan hjælpe os, så bliver jeg glad og tryg”.
Pia Brøndsted Jacobsen er skoleleder på Nymarkskolen i Svendborg.
Foto: Lars Horn/Baghuset.
Nødvendigt at interessere sig for
Selvom emnet ikke er et, som skoleleder på Nymarkskolen i Svendborg, Pia Brøndsted Jacobsen, umiddelbart interesserer sig mest for, er hun ikke i tvivl om, at det er nødvendigt at interessere sig for det.
”Jeg kan mærke, at jeg egentlig har manglet viden på området. Så jeg skal koncentrere mig om at koble mig på. Som ungeskole skal vi jo hele tiden forholde os til AI og snyd blandt eleverne, og hvad vi gør i forhold til det, så jeg er rigtig glad for, at, er der lærere på min skole, der brænder for det.”
Hun siger endvidere:
“Som skoleleder skal du lyse på det og være interesseret, men eksperterne det er nogle andre.”
Peter Bjerregaard er viceskoleleder på Hummeltofteskolen i Lyngby Taarbæk Kommune.
Foto: Lars Horn/Baghuset.
Skal tænkes ind i måden at tænke skole på
Viceskoleleder på Hummeltofteskolen i Lyngby Taarbæk Kommune, Peter Bjerregaard, er enig i, at skolen bliver nødt til at forholde sig til kunstig intelligens, fordi det er en uundgåelig ting i hverdagen:
”I starten har vi mest arbejdet med kunstig intelligens i forhold til prøverne og snyd, men nu tror jeg, at det skal tænkes ind i hele måden, vi tænker skole på og vores didaktik og undervisning. Jeg synes, at vi har noget personale, som er meget opmærksomme på det og pusher os. Og det gør da også, at vores opmærksomhed er rettet mod det. Men vi kan også godt se, at nogle af de spørgsmål som kommer fra personalet, har vi ikke taget stilling til. Og vi kan også godt se, at vores kommune eller forvaltning heller ikke har taget stilling til det endnu”.
Seneste nyheder
20. december 2024
Glædelig jul: Sådan træffer du os mellem jul og nytår
18. december 2024
Julehilsen fra formandskabet: I Skolelederforeningen ønsker vi os…
18. december 2024