Debatindlæg af Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen
Når omkring 60.000 børn pakker tasken til første skoledag her i august, begynder hovedparten i folkeskolen. Folkeskolen er nemlig stadig første valg for langt de fleste forældre, og det kan jeg godt forstå, for folkeskolen kan noget særligt!
Lytter man til den offentlige debat, kan man let få det indtryk, at folkeskolen står over for store problemer, men rent faktisk er rigtig mange forældre godt tilfredse.
Jeg synes også, at vi kan være stolte af de kreative mennesker, der kommer ud i den anden ende, ligesom jeg er stolt af de takter, der spiller i folkeskolen.
De lange skoledage og alt det andet, der fulgte med reformen i 2014, er på vej væk.
Nu taler vi om friheden til at skabe den skole, der passer til de elever, der går på skolen. Vi ser på udvikling af fagene, minimering af antallet af prøver, prøveformer, digitale læremidler kontra fysiske bøger og balancen mellem dannelse og uddannelse.
Men først og fremmest er fællesskabet en af folkeskolens styrker.
I folkeskolen lærer eleverne at navigere i forskellige sociale sammenhænge, møde mennesker med forskellige baggrunde og skabe venskaber, der giver dem perspektiver og forståelse for diversitet.
Det er med til at danne dem som hele mennesker, der er i stand til at begå sig i livet, ikke kun omgivet af ligesindede, men også af dem, der er forskellige fra dem selv.
Folkeskolen skærmer ikke eleverne, men giver dem kørekort til livet.
Vi kommer selvfølgelig ikke udenom, at mistrivsel er et problem, der rækker ind i folkeskolen. Men det rækker også langt ud over. Det er et internationalt fænomen, og det ses fra børn begynder i institutioner og gennem hele uddannelsessystemet. Det skal der og bliver der gjort noget ved alle steder.
Alt i alt er jeg ikke i tvivl om, at vi er på vej den rette vej, og at vi i de kommende år vil se en folkeskole i god udvikling også fordi, der endelig er økonomisk opbakning.
Staten har sendt millioner afsted, og flere kommuner investerer massivt i deres skoler, fordi de ser nødvendigheden.
Efter sommerferien slår vi dørene op til en folkeskole, der godt kan være stolt, og de børn, der begynder i skolen, vil blive mødt af dygtige og engagerede personaler, der har fokus på at se den enkelte elev samt levere en god undervisning.
Debatindlægget har været bragt i Skolemonitor 5. august 2024.
Foto: Frandsen Fotografi