Mød vores nye formand, Dorte Andreas, og nye næstformand, Kristian Dissing.Læs, hvorfor de vil arbejde for at få mere overskud ind i folkeskolen og mere handlefrihed til at skabe en bedre hverdag for både elever, skolens ansatte og ledelse. Det nye formandskab er tiltrådt 1. december 2024.

Det skal være attraktivt at være leder i folkeskolen

Dorte Andreas og Kristian Dissing går til opgaven som henholdsvis formand og næstformand med en dyb indsigt fra mange års erfaring som skoleledere og politisk aktive i Skolelederforeningen – Dorte Andreas som tidligere næstformand og Kristian Dissing som medlem af hovedbestyrelsen.

De har en fælles klar mission: At skabe overskud og frihed i folkeskolen og sikre ordentlige vilkår for landets skoleledere til at lede skolerne. Især det at få stoppet den opgaveglidning, de i øjeblikket er vidner til i folkeskolen, lægger dem meget på sinde:

”Det kan ikke blive ved med at være sådan, at opgaver konstant glider over i skolen uden økonomisk dækning eller prioritering af opgaverne,” siger Dorte Andreas.

”Vi ser det gang på gang, og det slider på ledere og medarbejdere, hvilket i sidste ende går ud over eleverne. Vi ønsker at skabe en skole, hvor der er overskud til både elever og ansatte. Det skal være attraktivt at være leder i folkeskolen. Det vil give langt bedre mulighed for at løfte kvaliteten til gavn for eleverne”.

Fokus på, hvad der rører sig i hverdagen

Det nye makkerpar er klar til at stå på tæer for at bygge videre på den succesfulde forening, Dorte Andreas sammen med den tidligere formand Claus Hjortdal har stået i spidsen for at forme.

Men de er også klar over, at ingen af dem bruger samme størrelse sko som Claus Hjortdal.

”Hvis vi tror, vi skal gå i Claus Hjortdals sko, kommer vi til at sjoske. Vi skal går i vores egne sko og gøre det på vores egen måde”, siger Kristian Dissing med et glimt i øjet.

Især vil de lægge vægt på at være i tæt dialog med skolelederne rundt om i landet.

”Vi vil høre, hvad der rører sig hos lederne i hverdagen. Hvad er de største udfordringer, og hvilke løsninger ser de selv som nødvendige? Den viden og de erfaringer vil vi bringe videre og bruge aktivt i vores arbejde for at sikre bedre vilkår og skabe politik. Ved at være tæt på medlemmerne kan vi bedre prioritere og repræsentere ledernes og skolernes behov”, siger Dorte Andreas.

Vilkår i bred forstand

Samstemmende fremhæver de, at de er optaget af at forbedre vilkårene for at være leder i folkeskolen forstået i bred forstand.

”For skoleledelser er det et vilkår, at de kan sidde til et møde med en forælder, der pludselig springer i luften. Det næste øjeblik sætter de et plaster på, hvorefter kommunen ringer og fortæller, det er besluttet at reducere antallet af skoler og dermed ledere fra 24 til 9. Det er en omskiftelig hverdag og alt sammen vilkår, når man går på arbejde som leder i folkeskolen, og det vil vi som formandskab være optaget af”, siger Kristian Dissing.

Mere overskud om tre år

Det nye formandskab er også optaget af hovedbestyrelsens tre indsatsområder: Ledelse på nye vilkår, fremtidens fagforening og det nationale og lokale samarbejde om Sammen om skolen, som både dækker over emner som inklusion og frihed.

Når perioden, de er valgt for, udløber om tre år, glæder Dorte Andreas og Kristian Dissing sig til at være godt på vej til de mål, de har sat sig, og at lederne oplever lidt mere overskud i hverdagen.

”De skal opleve, at det faktisk er sat på dagsordenen i kommunerne, at man taler om, hvordan man prioriterer opgaverne. At man faktisk også oplever en større grad af selvbestemmelse i samarbejde med forvaltningen, og at vi har sat en retning for Skolelederforeningen og for skolen, som medlemmerne fortsat kan kende sig selv i”, siger Dorte Andreas.

Dorte Andreas, formand: En evig fighter med popcornhjerne

Siden teenageårene har Dorte Andreas drømt om at stå i spidsen for en vigtig sag og gøre en forskel. Nu står hun som formand for Skolelederforeningen i spidsen for landets skoleledere. Hun er klar til at sætte sin sociale bevidsthed og sit vinderinstinkt i spil for at skabe gode vilkår for skoleledelserne.

”Vi skal have mere overskud ind i skolen, så vi kan lave en endnu bedre skole”.Sådan siger Dorte Andreas, når hun med få ord skal beskrive den opgave, der ligger foran hende som formand.

Dorte Andreas føler et stærkt drive for at ændre på det, som er urimeligt, eller som kan gøres bedre:

”Jeg kan jo se, at hvis vi som skoleledere havde bedre vilkår og et større ledelsesrum, ville vi også have langt bedre muligheder for at tilbyde eleverne en skolegang med endnu mere kvalitet. Men de rammer og vilkår har vi bare ikke. Og når jeg kan se, at det faktisk godt kunne være anderledes, og mine kollegaer rundt omkring i landet kunne trives bedre i deres job, ja, så brænder jeg for at gøre en forskel for dem”.

Blå bog

Dorte Andreas

  • Formand for Skolelederforeningen
    2024-
  • Næstformand for Skolelederforeningen
    2016-2024
  • Skoleleder Tingkærskolen
    2008-2016
  • Viceskoleinspektør Højmeskolen
    2003-2008
  • Lærer Højmeskolen
    2001-2003
  • Uddannet lærer fra Odense Seminarium i 2001
  • Bor i Nyborg
  • Gift med Willy Torp, lærer på 4Kløverskolen i Ørbæk
  • Mor til Celina og Ilya, mormor til Carl og Villum
  • Familien tæller også Willys to sønner Simon og Oliver

Kristian Dissing, næstformand: Leder med forkærlighed for fællesskabet

Som næstformand i Skolelederforeningen vil Kristian Dissing arbejde for at styrke skoleledelsernes vilkår og sikre, at fællesskabet trives i hele skolevæsenet. Passionen for fællesskabet blev skabt i opvæksten i Thy og har fulgt ham lige siden.

”Det tænder min indignation, når politikerne lover gode ting på folkeskolens vegne, uden at finansieringen følger med. Vi skoleledere er gode til at finde løsninger og få ting til at lykkes derude. Men det duer ikke at love noget uden dækning – og så ovenikøbet lade andre stå for udførelsen”.

Kristian Dissing ser frem til at arbejde for folkeskolens og skoleledelsernes interesser og tage livtag med de udfordringer, der ligger i vejen.

Han er nordjyde. Vokset op i Thisted, hvor Kristian Dissings far drev et mellemstort engrosfirma, som solgte fødevarer til restauranter og hoteller. Fra han kunne, hjalp han til med at male kaffe og putte det i poser, men det er især det stærke foreningsliv i Thy, der har sat sig i ham.

”Når man kommer fra et sted, der ligger så langt væk, så ved man, at hvis der skulle ske noget, var man nødt til selv at skabe det”, fortæller Kristian Dissing.

LÆS PORTRÆT AF KRISTIAN DISSING

Blå bog

Kristian Dissing

  • Næstformand for Skolelederforeningen
    2024-
  • Skoleleder Vestre Skole
    2020-2024
  • Skoleleder Gødvad Skole
    2016-2020
  • Skoleleder Tønning-Træden Friskole
    2013-2016
  • Direktør, DKM
    2012-2013
  • Forstander Vesterbølle Efterskole
    2006-2012
  • Efterskolelærer
    2002-2006
  • Uddannet lærer i Aarhus i 2001
  • Bor i Silkeborg
  • Gift med Benedikte Bang Jakobsen, teamleder for PPR og logopæder i Silkeborg Kommune
  • Far til Mads-Emil, Anne-Maj og Jens-Gustav